Confidenţialitate

Eurogrupul îi oferă Greciei un nou răgaz

Guvernul grec a primit termen, până în weekend, să le prezinte partenerilor din zona euro un plan concret de măsuri în baza căruia să poată obţine fonduri de urgenţă din partea Uniunii Europene.

Un nou summit extraordinar al Eurogrup este programat duminică.

“Am căzut de acord să studiem urgent dacă este posibil să găsim bazele unui acord”, a declarat aseară președintele Consiliului European, Donald Tusk, după reuniunea care a urmat referendumului la care populația Greciei s-a pronunțat împotriva măsurilor de austeritate solicitate de creditori. Cancelarul german, Angela Merkel, a atras atenția că statul elen are nevoie de un program de ajutor pe mai mulți ani pentru a evita o ieșire din zona euro.

Liderii europeni au pregătit “un scenariu detaliat” în caz că acest lucru se va întâmpla, a susținut șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care nu mai exclude această ipoteză.

Anterior, potrivit unor surse, Atena ar fi solicitat o soluţie provizorie pentru nevoile sale de finanțare din această lună, ca să deblocheze actuala criză, iar în tot acest timp să fie negociat un acord pe termen lung.

Premierul grec, Alexis Tsipras, este aşteptat, mâine, în Parlamentul European. Membrii forului legislativ doresc să afle de la politicianul stângist soluţiile pentru problemele ţării sale.

Cu o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, Grecia a respins măsurile de austeritate impuse de creditori, considerându-le umilitoare.

Băncile elene rămân închise.