Eurogrupul așteaptă planul Greciei de autosalvare

O delegaţie a Atenei este aşteptată, astăzi, la Bruxelles, pentru a prezenta propriul plan de salvare, după ce propunerile creditorilor au fost respinse la urne de poporul elen.

“Grecia merită ceva mai spun”, au fost primele cuvinte ale noului ministru al Finanţelor, Euclid Tsakalotos, înlocuitor al nonconformistului Yanis Varoufakis.

Premierul grec a discutat telefonic, ieri, cu preşedintele francez şi cancelarul german. Într-o declaraţie comună, aseară, Angela Merkel şi Francois Hollande au făcut apel la responsabilitatea guvernului condus de Alexis Tsipras, exprimându-şi totodată solidaritatea cu poporul elen. Potrivit unor surse, este luat în calcul inclusiv un ajutor umanitar pentru Grecia.

Agenţia Reuters scrie, într-o analiză, că în ciuda divergenţelor, Parisul şi Berlinul sunt condamnate să vorbească pe o singură voce în dialogul cu Atena.

În absența unor noi propuneri de reformă din partea Atenei, noi negocieri “nu au niciun sens”, a declarat Gunther Oettinger, comisarul european pentru economia și societatea digitală.

Premierul italian, Mateo Renzi, a recomandat maleabilitate, atrăgând atenţia asupra pericolului pe care îl presupune prizonieratul regulilor și birocrației.

La rândul său, administraţia de la Washington le cere ambelor părţi să ajungă la un acord. Cotaţia petrolului se prăbuşeşte din cauza volatilităţii pieţelor financiare. Pierderi însemnate s-au înregistrat, ieri, şi pe burse.

O soluţie la actuala criză se impune în contextul în care Grecia este de o săptămână în incapacitate tehnică de plăţi, iar alte scadenţe se apropie. Băncile rămân închise astăzi și mâine.