Confidenţialitate

EURO 2020: Primele arestări în ancheta insultelor rasiste aduse unor jucători englezi

Patru persoane au fost arestate pentru insulte rasiste aduse pe reţelele de socializare unor fotbalişti ai naţionalei Angliei după finala EURO 2020, a anunţat joi poliţia britanică.

O echipă de specialişti analizează comentariile ofensatoare primite de trei jucători de culoare, anume Marcus Rashford, Jadon Sancho şi Bukayo Saka, pe Facebook, Instagram şi Twitter.

Cei trei fotbalişti au ratat la loviturile de departajare în finala pierdută în faţa Italiei pe stadionul londonez Wembley.

Aceste abuzuri au fost condamnate pe scară largă, iar guvernul britanic a promis că va acţiona împotriva reţelelor de socializare dacă acestea nu vor îndepărta mai rapid materialele ofensatoare.

“Colaborăm îndeaproape cu platformele de socializare, care furnizează datele de care avem nevoie pentru ca anchetele să avanseze”, a declarat un responsabil al poliţiei, Mark Roberts. “Dacă vă identificăm că sunteţi în spatele acestei infracţiuni, vă vom urmări şi veţi face faţă consecinţelor grave ale faptelor voastre ruşinoase”, a adăugat el.

Fotbaliştii echipei Angliei au evidenţiat problema rasismului îngenunchind în timpul meciurilor, un gest de protest care a fost huiduit de unii fani.

Premierul britanic Boris Johnson a promis că va lua măsuri pentru a lupta împotriva abuzurilor rasiste în mediul online.

Unii miniştri au fost acuzaţi de ipocrizie întrucât nu i-au condamnat pe cei care i-au huiduit pe jucători la începutul turneului.