Confidenţialitate

Este carnea roșie bună pentru sănătate? (P)

Carnea roșie (de vită și de porc, de exemplu) are multe vitamine și substanțe nutritive pentru organismul nostru, dar de ce este consumul ei atât de controversat?

Organizația Mondială a Sănătății definește carnea roșie ca fiind carnea de mușchi de mamifere neprocesată, și anume carnea de vită, porc, oaie, cal sau capră, inclusiv carnea tocată sau congelată. Carnea roșie prelucrată este inclusă în această definiție ca fiind carnea care a fost transformată prin sărare, maturare, fermentare, afumare sau alte procese cu scopul de a spori gustul sau de a îmbunătăți conservarea.

Consumul de carne roșie a fost întotdeauna foarte controversat, iar în 2015, OMS, prin intermediul Agenției sale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), a emis un raport în care se afirmă că consumul de carne roșie și de carne roșie procesată este “probabil cancerigenă pentru oameni”. În raport, OMS afirmă că există suficiente dovezi pentru a suspecta că consumul de carne roșie are un rol în cancerul colorectal și, într-o măsură mai mică, în cancerul de stomac.

Având în vedere aceste declarații din partea unui organism atât de important, se pune întrebarea: cât de bună este carnea roșie și când devine rea pentru sănătate?

Oferte carne de porc

 

Carnea roșie – bună sau rea?

Carnea roșie conține vitamine, minerale și antioxidanți, ceea ce o face un aliment benefic pentru sănătatea noastră. Din punct de vedere nutrițional, o porție de 100 de grame de carne roșie conține aprox:

– 37% din DZR (doza zilnică recomandată) de vitamina B12 sau cobalamină. Această vitamină este foarte puțin prezentă în alimentele vegetale.

– 25% din doza zilnică de vitamina B3 sau niacină.

– 12% din doza zilnică zilnică de fier hematidic de înaltă calitate, care este probabil să fie mai bine absorbit de organism.

– 18% din doza zilnică de vitamina B6

– 32% din DZR de zinc

– 24% din DZR de seleniu

Carne vită, carne de porc – oferte

Cu toate acestea, deoarece reputația sa a fost grav afectată, studiile sugerând că acesta crește riscul de boli cardiovasculare și de cancer, consumul său a scăzut dramatic.

 

Dacă are atât de mulți nutrienți, de ce este carnea roșie considerată dăunătoare?

Carnea roșie este plină de vitamine și minerale care sunt bune pentru organism, dar conține și compuși chimici produși în timpul procesării sau gătitului și care sunt considerați cancerigeni.

Aminele heterociclice, hidrocarburile aromatice policiclice și produsele finale de glicare avansată sunt unii dintre compușii nocivi care se formează atunci când carnea este gătită la temperaturi ridicate. Conform studiilor științifice, s-a demonstrat că aceste substanțe sunt capabile să provoace cancer.

 

Având în vedere aceste dovezi, ar trebui să o mâncăm sau nu?

Deși carnea este o sursă excelentă de proteine și oligoelemente, este înțelept să reducem consumul acesteia. Lista lungă de studii care stabilesc diferitele boli legate de consumul de carne de porc cere reducerea consumului și înlocuirea beneficiilor sale cu carne mai sănătoasă, cum ar fi carnea albă, peștele și legumele.

Freshful: carne vită – oferte

Cu toate acestea, trebuie reținut faptul că aceleași studii concluzionează că nu carnea este dăunătoare, ci frecvența cu care este consumată și modul în care este preparată. Prin urmare, atunci când consumăm carne, este bine să reducem numărul de ori pe săptămână în care o includem în mâncăruri, porțiile, să consumăm carne slabă de bună calitate și să moderăm gradul de gătire. În ceea ce privește carnea procesată, cu cât mai puțină, cu atât mai bine.

Cum se prepară carnea pentru a o face sigură pentru a fi consumată?

Pentru a vă asigura că atunci când preparați carnea, aceasta nu formează compuși dăunători, luați în considerare aceste sfaturi:

– Preferați carnea gătită la aburi, în loc să o prăjiți sau să o frigeți.

– Nu gătiți la temperaturi ridicate și evitați să expuneți carnea direct la căldură.

– Nu mâncați carne arsă sau carbonizată (sau orice alt aliment).

– Pentru a reduce nivelul de amine heterociclice, puteți adăuga la carne vin roșu, usturoi, suc de lămâie sau ulei de măsline.