Confidenţialitate

Macron şi Merkel propun un plan de relansare economică în valoare de 500 de miliarde de euro

Într-o conferinţă de presă comună, preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei au anunţat crearea acestui fond European, pentru a atenua impactul economic al noului coronavirus, care a aruncat Europa într-o recesiune de o amploare istorică.

Germania şi Franţa susţin crearea unui Fond de relansare ambiţios, temporar şi cu obiective precise“, au anunțat cei doi lideri europeni.

Emmanuel Macron a subliniat importanța acestei inițiative franco-germane în valoare de 500 de miliarde de euro pentru oferirea de granturi ţărilor şi regiunilor cel mai grav afectate de criza generată de pandemia de coronavirus.

Banii ar urma să fie adunaţi în numele Uniunii Europene de pe pieţele de capital şi să se îndrepte către ţările cele mai afectate de criză în cadrul bugetului Uniunii pentru perioada 2021-2027.

Fondul ar urma să ajute la creşterea investiţiilor, în principal în tranziţia ecologică şi digitală, în cercetare şi inovare.

Finanţările prin fondul de relansare se vor îndrepta spre atenuarea efectelor pandemiei.

Un prim pachet, care prevede credite în valoare totală de până la 540 de miliarde de euro, a fost deja convenit de statele membre la începutul lunii aprilie.

Anunţul făcut acum priveşte sprijinul pe termen lung pentru reconstrucţia după pandemie.