Emmanuel Macron: NATO este în moarte cerebrală

Într-un interviu acordat publicaţiei The Economist, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a susținut că țările europene nu se mai pot baza pe Statele Unite în materie de apărare.

„Ceea ce experimentăm în prezent este moartea cerebrală a NATO”, a declarat liderul de la Paris, care a deplâns comportamentul unilateral al Turciei în Siria.

Europa este „pe marginea unei prăpastii” şi trebuie să înceapă să gândească strategic ca putere geopolitică, „altfel, riscăm să nu mai avem controlul asupra propriului destin”, a adăugat liderul francez.

Potrivit lui Emmanuel Macron, dacă europenii ”nu se trezesc, nu conştientizează această situaţie şi nu decid să profite de ea, există riscul mare, pe termen lung, ca noi să dispărem din punct de vedere geopolitic sau în orice caz să nu mai fim stăpânii destinului nostru”.

În replică, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a respins viziunea lui Macron, considerând-o prea „radicală”, iar secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a subliniat rolul crucial al NATO în căderea Zidului Berlinului în urmă cu 30 de ani, notează Reuters.

Importanţa NATO a fost evidenţiată şi de secretarul de stat american. „Cred că NATO rămâne o alianţă strategică importantă, crucială, probabil cea mai crucială din istorie”, a declarat Mike Pompeo, aflat în vizită în Germania, potrivit Washington Post.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS