Confidenţialitate

Emmanuel Macron denunţă activităţile Turciei în estul Mării Mediterane şi în Libia

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat, joi, activităţile Turciei în estul Mării Mediterane şi ingerinţele acestei ţări în Libia, anunţând că Uniunea Europeană pregăteşte o serie de măsuri pentru contracararea acţiunilor de acest fel.

“Vreau să reiterez solidaritatea deplină a Franţei cu Republica Cipru, dar şi cu Grecia, în contextul acţiunilor Turciei de încălcare a suveranităţii. Nu este acceptabil ca spaţiul maritim al unui stat membru al UE să fie încălcat sau ameninţat. Cei care contribuie la astfel de acţiuni trebuie sancţionaţi”, a declarat Emmanuel Macron în cursul unei întrevederi la Palatul Elysée cu preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasides.

În estul Mării Mediterane, resursele energetice şi securitatea sunt vizate de “lupte de putere, în special din partea Turciei şi Rusiei, care se afirmă din ce în ce mai mult şi în faţa cărora Uniunea Europeană cântăreşte încă prea puţin”, a subliniat Emmanuel Macron, potrivit cotidianului Le Figaro.

În cazul Libiei, “nu putem permite ca puteri străine, oricare ar fi, să încalce embargoul privind armamentul”, a insistat Emmanuel Macron, în contextul unui incident recent între nave militare din Turcia şi Franţa.

“Europa trebuie să efectueze o reflecţie aprofundată asupra subiectelor din zona Mediteranei”, a subliniat liderul Franţei.

Guvernul Greciei a plasat în stare de alertă Forţele Navale, iar nave militare au fost trimise în sud-estul Mării Mediterane, în contextul activităţilor Turciei de explorare a zăcămintelor de petrol şi gaz în zone teritoriale disputate.