Confidenţialitate

Elveţienii au votat în favoarea unor controale mai stricte privind armele

Elveţienii au votat în favoarea unor controale mai stricte privind armele pentru a respecta astfel regulile Uniunii Europene, relatează BBC.

Aproape 64% dintre votanţii de la referendumul de duminică au susţinut restricţii pentru armele semi-automate şi automate, conform rezultatelor finale.

Elveţia nu face parte din UE, însă ar fi riscat să fie exclusă din zona Schengen dacă ar fi votat „nu”.

Aproape 48% dintre familiile din Elveţia deţin o armă – printre cele mai ridicate procente din Europa.

UE a făcut apel la Elveţia să îşi înăsprească restricţiile privind armele pentru a respecta regulile adoptate de blocul european după atacurile teroriste de la Paris din 2015.

Propunerea iniţială a UE a stârnit controverse în Elveţia pentru că interzicea soldaţilor să îşi păstreze armele de asalt după retragere.

Oficialii elveţieni au negociat pentru a obţine concesii, însă unii activişti au argumentat că aceste reguli încalcă totuşi drepturile cetăţenilor.

După atacurile din 2015, UE a făcut apel la ţările din spaţiul Schengen să impună noi restricţii asupra armelor automate şi semi-automate.

Acestea cer: o interzicere a armelor care pot trage focuri multiple rapid, interzicerea sau restricţii dure asupra armelor automate sau semi-automate, fiecare deţinător de astfel de arme să fie cunoscut poliţiei din Europa iar toate componentele armelor esenţiale să fie înregistrate electronic.

Guvernul elveţian a făcut apel la cetăţeni să susţină aceste schimbări, argumentând că apartenenţa la spaţiul Schengen a fost benefică pentru economia Elveţiei şi în lupta pentru justiţie.