Confidenţialitate

Elizabeth Taylor, una dintre mai mari actriţe din toate timpurile – VIDEO

Actriţa Elizabeth Rosemond Taylor s-a născut pe 27 februarie 1932, în Hampstead, Londra, primind automat cetăţenia britanică, deşi ambii ei părinţi erau americani originari din Kansas City.

La vârsta de 9 ani, Elizabeth Taylor a obţinut primul rol în 1941, în filmul “There’s One Born Every Minute”.

Au urmat filme precum “Jane Eyre”, “The White Cliffs of Dover” şi “National Velvet“, alături de Mickey Rooney, film care a transformat-o într-un star, actrița având pe atunci doar 12 ani.

În anii ’50, rolurile au venit unul după altul, cu rezultate destul de bune pentru actriță, jucând în filme precum “A Place in the Sun” sau “Ivanhoe”.

În 1958, Elizabeth Taylor a interpretat rolul lui Maggie Pollitt, în adaptarea cinematografică a piesei “Cat on a Hot Tin Roof”, de Tennessee Williams, film ce a avut recenzii elogioase, aducându-i actriței cea de-a doua nominalizare la premiile Oscar. În 1959, a jucat într-un alt film de succes, care i-a adus o nouă nominalizare la Oscar. Este vorba de “Suddenly, Last Summer” (1959), tot după o piesă a lui Tennessee Williams.

În 1963, joacă rolul principal din filmul “Cleopatra”.

Au urmat filme precum ”The V.I.P.s”, “Who’s Afraid of Virginia Woolf?”, “The Taming of the Shrew”, “Reflections in a Golden Eye”, “Boom!”, “Secret Ceremony”, “The Only Game in Town”, “X, Y and Zee”, “Hammersmith Is Out”, “Ash Wednesday”, “The Driver’s Seat”, “The Blue Bird”, “A Little Night Music” sau “Winter Kills”.

Actriţa a fost distinsă cu două premii Oscar la categoria cea mai bună actriţă, primul în anul 1961 pentru filmul “BUtterfield 8”, iar al doilea în anul 1967 pentru “Who’s Afraid of Virginia Woolf?”.

Elizabeth Taylor a primit numeroase distincții, printre acestea numărându-se și premiul pentru întreaga carieră, acordat de Institutul American de Film în 1993, iar în 2000, a fost distinsă cu titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic (Dame Commander of the Order of the British Empire).

În 1999, American Film Institute a inclus-o pe Elizabeth Taylor, pe poziţia a şaptea în topul 100 al celor mai mari actriţe din toate timpurile.

Elizabeth Taylor a fost căsătorită de opt ori; de două ori cu actorul Richard Burton.

A murit la vârsta de 79 de ani, pe 23 martie 2011, în urma unui infarct.