Confidenţialitate

Elevii se declară nemulțumiți de propunerea prin care liceele pot organiza propria admitere după Evaluarea Națională. „Va fi o discrepanță foarte mare” | AUDIO

Elevii sunt nemulțumiți de propunerea Ministerului Educației prin care toate liceele din țară pot organiza un examen admitere după Evaluarea Națională. Propunerea apare în proiectele privind noile legi ale educației și ar putea intra în vigoare din 2028.

Consiliul Național al Elevilor susține că astfel vor exista diferențe între licee, iar copiii vor fi dezavantajați. Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național al Elevilor:

„Încă de când a fost apărută în proiectul de lege ne-am opus admiterii descentralizate, iar mai ales acum practic subiectele venind de la Ministerul Educației nu putem vorbi, vom vorbi practic despre o dublă admitere în acest sens, tocmai din cauza faptului că elevii vor fi supuși unui stres în plus. Cumva toate liceele care își vor dori acest lucru își vor putea organiza o admitere paralelă, inclusiv la alte discipline pe lângă română și matematică, iar în acest sens vom vorbi cumva despre o alegere mult mai dificilă a liceului și a profilului și vom vorbi despre un număr destul de cazuri în care elevii vor fi repartizați și vor ajunge la un liceu sau la un profil care nu li se potrivește.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit proiectului, liceele pot organiza admitere pentru cel mult 90% din locuri. Proba poate fi la una sau chiar două materii.

Apoi ar urma să se facă o medie între nota de la Evaluarea Națională și cea obținută la exemenul de la liceu.

„Tocmai pentru că învățământul liceal este învățământ obligatoriu în România iar cumva această admitere separată pe lângă Evaluarea Națională, care reprezenta deja o evaluare standardizată, atunci când vom vorbi despre o admitere separată cu siguranță vom vorbi despre niște diferențe între elevi, despre niște diferențe între licee și despre o discrepanță foarte mare între elevii de la anumite licee și cu siguranță se va ajunge și la o stigmatizare a anumitor licee.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul legilor educației ar urma să fie adoptat de Guvern până pe 15 februarie și să fie votat în Parlament până pe 15 martie.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Proiect: Examenul de Bacalaureat va avea o nouă structură. Și elevii de la uman ar urma să dea examen la matematică