Confidenţialitate

Elena Udrea poate fi extrădată în România, au decis autoritățile bulgare

Autoritățile din Bulgaria au transmis, marți, că Elena Udrea poate fi extrădată. Saptămâna trecută, judecătorii bulgari ai Tribunalului din Blagoevgrad au amânat pronunțarea și au cerut informații despre condițiile de detenție din România.

Decizia de marți nu este una definitivă, ea va putea fi contestată la Curtea de Apel din Sofia, în termen de 5 zile.

Săptămâna trecută, atunci când a fost audiată, Elena Udrea le-a spus judecătorilor din țara vecină că este persecutată politic în România și, drept urmare, refuză să fie predată autorităţilor de la București.

Fostul ministrul al Dezvoltării și Turismului a menţionat și că a depus cerere de azil în Grecia.

Magistratii Curții de Apel din Sofia au decis ca ea să rămână în arest preventiv, deși Elena Udrea ceruse să fie lasată în arest la domiciliu într-o casă pe care o închiriase în Bulgaria.

Elena Udrea a fost condamnată joi de Înalta Curte de Casație la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, potrivit sentinței pronunțate de complet în sala de judecată. Decizia e definitivă. Instanța a respins constestația în anulare și a menținut sentința de 6 ani închisoare.

Fostul ministru trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.

Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos