Economia SUA a creat peste 270 de mii de noi locuri de muncă, în februarie

Numărul de locuri de muncă a crescut semnificativ, în SUA, în luna februarie, ceea ce dă un impuls economiei Statelor Unite într-o perioadă în care incertitudinile cu privire la epidemia de coronavirus au speriat investorii, conform Reuters.

Per total, economia Statelor Unite a creat 273 de mii de noi locuri de muncă în cea de-a două lună din an, cu mult peste aşteptările economiştilor.

Raportul lunar al Departamentului american pentru Muncă, publicat vineri, indică totodată că salariile au crescut în februarie cu 0,3%, față de 0,2%, în ianuarie şi că rata şomajului a revenit la minimul ultimilor 50 de ani, de 3,5%. Creşterea salariilor este și o urmare a faptului că angajaţii au muncit mai multe ore în februarie, decât în ianuarie.

Deşi raportul nu cuantifică impactul epidemiei de coronavirus, care a început să se răspândească în Statele Unite în finalul lunii februarie, nu există semne că epidemia a lovit piaţa muncii.

Numărul concedierilor a fost redus, iar IMM-urile şi companiile din sectorul serviciilor, care reprezintă 70% din economia americană, au continuat angajările.

În luna februarie, numărul de locuri de muncă din segmentul transporturilor a scăzut cu circa 4.000, acesta fiind cel mai probabil un efect timpuriu al epidemiei de coronavirus.

Cu toate acestea, în majoritatea sectoarelor economice numărul de locuri de muncă a crescut în ultima lună, pe primul loc aflându-se sectorul construcţiilor, cu aproape 90.000 de noi angajări.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS