Eclipsa de Soare: Cum se urmăreşte o eclipsă solară în siguranţă

Eclipsa parţială de Soare de vineri, 20 martie, va fi vizibilă şi din România şi va începe la ora 10:48. Specialiştii avertizează că trebuie să ne luăm nişte măsuri de siguranţă pentru sănătatea noastră în timpul eclipsei.

O eclipsă solară are loc atunci când orbita Lunii se aliniază între Soare şi Pământ, iar Luna blochează pentru scurt timp lumina Soarelui, ceea ce duce la umbrirea Pământului.

Eclipsa solară este un eveniment rar şi posibil doar când Luna se află exact la distanţa potrivită faţă de Terra. Eclipsa solară de vineri, 20 martie, este prima din 2015 şi va fi una parţială, deci cerul se va întuneca, dar Soarele se va ivi totuşi din spatele Lunii.

Eclipsa de Soare va fi vizibilă din toată România, începe la ora 10:48 şi se termină la 13:04. Momentul maxim al eclipsei, adică atunci când acoperirea Soarelui este cea mai mare, va fi la 11:56.

Ce recomandă experţii în timpul eclipsei pentru sănătatea noastră:

– Nu vă uitaţi niciodată direct către Soare: Acest lucru vă poate afecta ochii pentru totdeauna!

– Chiar şi o mică frântură din Soare ieşind din spatele Lunii în timpul eclipsei este suficientă pentru a provoca orbirea.

– Nu priviţi niciodată la Soare prin binoclu sau telescop.

– Nu priviţi direct către Soare prin ochelari de soare sau film fotografic expus – nu vă vor proteja ochii.

Specialiştii avertizează, de asemenea, în privinţa selfie-urilor în timpul unei eclipse. Selfie-urile pot fi foarte periculoase în timpul acestui fenomen ‘pentru că oamenii pot fi tentaţi să privească Soarele în timp ce încearcă să prindă cadrul perfect’, a atenţionat expertul în oftalmologie Daniel Hardiman-McCartney pentru BBC News Online.