Confidenţialitate

Echipa OMS trimisă la Wuhan, primele concluzii despre izbucnirea pandemiei

Este foarte puţin probabil ca SARS-CoV-2 să fi fost scăpat dintr-un laborator din China – este concluzia anunţată marți de şeful misiunii OMS care a mers la faţa locului să investigheze originea pandemiei.

În ceea ce priveşte transmiterea virusului prin transportul mâncării congelate, aceasta este o posibilitate şi e nevoie de mai multe cercetări în domeniu, spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În cadrul vizitei în China, OMS a verficat şi Institutul de Virusologie din Wuhan, despre care mai multe teorii ale conspiraţiei au spus că ar fi putut scăpa coronavirusul în lume.

Dar şeful misiunii OMS care a mers în China a spus că este foarte puţin probabil ca acest lucru să se fi întâmplat.

Originea coronavirusului este animală, spun specialiştii OMS. Cei mai probabili candidați pentru transmitere sunt liliecii sau pangolinii.

Un expert din China spune că nu sunt dovezi substanţiale ale răspândirii coronavirusului în China înainte de sfârşitul anului 2019.

Şeful echipei OMS a mai declarat că virusul poate supravieţui în condiţii de temperaturi foarte scăzute – şi că merită exporată şi varianta ca virusul să se fi răspândit cu rapiditate de la carne congelată depozitată în anumite condiţii în pieţe.