Confidenţialitate

După mai bine de 100 de ani, castorul va reveni acasă în albiile râurilor Dâmbovița, Argeșel și Târgului

După mai bine de 100 de ani, castorul, va reveni acasă în albiile râurilor Dâmbovița, Argeșel și Râul Târgului, județul Argeș, din inițiativa Fundației Conservation Carpathia.

Planul este de a reintroduce un număr total de 90 castori de-a lungul următorilor 3 ani, pe întreaga durată de implementare a proiectului finanțat de Comisia Europeană prin programul LIFE Nature („Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România”, LIFE18 NAT/RO/00108).

Dintre acestia, 70 vor fi capturați și relocați din bazinul râului Olt, zonă în care au ajuns să dezvolte o populație sănătoasă și viabilă, iar restul de 20 vor proveni din populația existentă pe râul Elba, pentru a asigura diversitatea genetică. Astfel, aceste acțiuni se vor realiza anual, primăvara și toamna, atunci când se poate interveni asupra familiilor de castori fără a produce dezechilibre în structura acestora.

Castorii vor fi inițial marcați cu emițătoare, astfel încât să poată fi monitorizați. Odată ce puii acestor castori vor prelua controlul, rangerii fundației vor continua să monitorizeze toate semnele de castori în viitor.

„Procesul de relocare si monitorizare se va desfășura ținând cont în primul rând de biologia și etologia (comportamentul) acestei specii. În acest context, perioadele de relocare vor fi primăvara și în primele două luni de toamnă, pentru a nu pune în pericol supraviețuirea în zonele în care vor fi relocați. Tot procesul va fi foarte atent supravegheat în toate etapele (capturare, transport, eliberare și monitorizare ulterioara). Ceea ce ne dorim este să reușim să implementăm acest proiect cu prejudiciu minim pentru această specie” a declarat Liviu Ungureanu, specialist castori Conservation Carpathia.

De ce castorul în sudul Munților Făgăraș

Fundația Conservation Carpathia a realizat o serie de studii de-a lungul ultimilor ani, atât cu privire la condițiile de viață, cât și la atitudinea localnicilor față de castori. Conform acestora, majoritatea respondenților salută revenirea castorilor, așa cum s-a întâmplat și în cazul revenirea zimbrilor în zonă. Astfel, specialiștii fundației au ales cele mai bune zone pentru reintroducerea castorului, locuri îndepărtate de comunități, astfel încât castorii să stea departe de sate și de oameni.

„Acest veritabil constructor si peisagist are capacitatea de a construi diguri si de a crea rezerve de apă, modificând prin aceasta configurația și caracteristicile mediului. El crează medii favorabile plantelor hidrofile și contribuie la revitalizarea unor zone, fiind un mamifer benefic pentru biodiversitate” a declarat Adrian Aldea, manager faună sălbatică Conservation Carpathia.

Cunoscut la noi sub denumirea de breb, castorul este supranumit „inginerul ecosistemelor” pentru ingeniozitatea prin care construiește un mozaic de suprafețe naturale unde reține apa și extinde zonele umede, atât de necesare în condițiile actuale ale schimbărilor climei și secetelor prelungite.

Castorii contribuie la purificarea și filtrarea apei cu ajutorul barajelor pe care le construiesc, producând sedimente și substanțe nutritive. De asemenea, sporesc bogăția naturală a zonei prin crearea de zone umede, suprafețe întregi bogate din punct de vedere natural, ce oferă hrană și adăpost pentru alte specii: păsări, pești, insecte, amfibieni. Un alt beneficiu este încurajarea dezvoltării lăstarilor tineri de specii lemnoase, în special salcia. În plus, castorii contribuie la extinderea zonelor umede și creșterea capacității terenurilor de a stoca mai multă apă, astfel pot reduce semnificativ viteza debitului și chiar stabiliza volumul de apă în urma ploilor abundente, atenuând efectul inundațiilor. Dar activitatea lor poate ajuta, de asemenea, la susținerea unui flux optim de apă în perioadele de secetă.

Pe lângă valoarea sa naturală de neprețuit, castorul este și un adevărat ambasador turistic. Prezența lui în zonă poate atrage mii de vizitatori pe an, iubitori de natură și de frumos, oameni care își doresc să cunoască această specie și să învețe cât mai multe despre ea. În acest sens, în perioada următoare, fundația va pune bazele a trei centre de informare turistică în Rucăr, Lerești și Nucșoara, județul Argeș, centre unde cei interesați vor avea ocazia să se delecteze și documenteze cu privire la această specie si rolul ei în natură.

FOTO: Liviu Ungureanu/Conservation Carpathia