Confidenţialitate

După incendiul de la Paris, romanul Notre-Dame de Paris, de Victor Hugo s-a epuizat

Exemplarele romanului istoric “Notre-Dame de Paris“, publicat de scriitorul francez Victor Hugo în 1831, au fost epuizate în numeroase librării din Franța și de pe platformele online, după incendiul care a devastat catedrala pariziană, în noaptea de luni spre marți, potrivit Le Parisien.

În acest roman, Victor Hugo descrie la un moment dat un incendiu izbucnit în Catedrala Notre-Dame, unul dintre locurile în care se desfășoară acțiunea.

În niște circumstanțe tragice, celebrul scriitor din secolul al XIX-lea cunoaște un nou moment de glorie. Pe platforma online Amazon, cea mai recentă ediție a cărții s-a situat pe primul loc în topul vânzărilor, iar stocul a fost epuizat. Cartea a dispărut și din marile librării, fiind epuizate nu numai stocurile de versiuni de buzunar, ci și edițiile mai scumpe, precum cea scoasă de editura Pléiade, care costă 60 de euro.

Mai mulți proprietari de librării au făcut apel la confrați pentru a se mobiliza și a finanța restaurarea catedralei, prin donarea sumelor obținute din vânzările acestei cărți.

Fenomenul este similar celui de după atentatele teroriste produse în Paris pe 13 noiembrie 2015. Atunci, volumul “Sărbătoarea continuă” (tradus în limba franceză ca “Paris est une fête”), de Ernest Hemingway, a devenit un simbol al rezistenței în fața obscurantismului.

Incendiul produs luni seară la Catedrala Notre-Dame a fost cel mai probabil rezultatul unui accident, neexistând probe că ar fi fost provocat intenţionat, a declarat, marţi, procurorul orașului Paris, Remy Heitz, care a adăugat că 50 de oameni lucrează la o anchetă “lungă” și “complexă” privind cauzele dezastrului.

Brigada de pompieri din Paris a anunțat, marți, că incendiul de la Catedrala Notre-Dame a fost stins, după nouă ore. Incendiul a izbucnit luni, la 18.50 (ora locală) și 400 de pompieri s-au ocupat de stingerea flăcărilor.

Comandantul Brigadei de Pompieri a Parisului, Jean-Claude Gallet, a declarat că a fost salvată în întregime structura edificiului.

Președintele francez Emmanuel Macron a promis, marți seară, că zonele afectate de incendiu din Catedrala Notre-Dame vor fi reconstruite în cinci ani.