Confidenţialitate

Dumitru Chisăliță: Europa mai are o lună la dispoziție, iar apoi începe adevăratul război al gazului | VIDEO

Europa mai are o lună la dispoziție, iar apoi începe adevăratul război al gazului, spune Dumitru Chisăliță la Europa FM, în emisiunea Piața Victoriei. Există 80 de miliarde de metri cubi de gaz înmagazinat, gaz care, raportat la consumul zilnic al Europei, reprezintă o garanție pentru o perioadă de o lună sau puțin peste o lună.

„Suntem la sfârșitul iernii 2021-2022, Europa, la fel ca România, consumă în momentul de față gazele naturale achiziționate în contractele din anii trecuți cu Federația Rusă sau cu alți importatori de gaze din lumea aceasta. În același timp, beneficiază de importante resurse de gaze naturale care sunt înmagazinate”, a spus dumitru Chisăliță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Avem, conform statisticilor europene, undeva mai mult de 80 de miliarde de metri cubi încă înmagazinate în toate depozitele europene, ceea ce, dacă am raporta la consumul zilnic pe care îl are Europea, înseamnă încă o lună și ceva de asigurare a consumului de gaze naturale. Chiar în condițiile în care s-ar perturba anumite fluxuri de gaze naturale. Aceasta este luna de siguranță. Deci chiar dacă s-ar întrerupe niște fluxuri de gaz, chiar dacă s-ar întâmpla ceva, există această siguranță de depozite pe gazele care sunt azi înmagazinate”, a adăugat Dumitru Chisăliță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Peste această lună se încălzește, vom consuma mai puțin în mod direct, dar trebuie să avem în vedere că Europa, ca și România, a fost construită pe trei piloni:

  • producția internă;
  • depozitele de înmagazinare care sunt încărcate vara și gazele sunt extrase iarna;
  • și importurile curente.

Una fără cealaltă nu funcționează, dacă este să avem în vedere întreaga iarnă. Poate să funcționeze o lună, poate să funcționeze pe sfârșit de iarnă, dar nu poate să funcționeze un an, o iarnă întreagă dacă nu am cei trei vectori. Și atunci, practic, din aprilie din momentul în care va începe fuga pentru a găsi gaze să le înmagazinăm, o să înceapă bătaia pe resurse”, a spus Dumitru Chisăliță.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vezi întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Unsplash / Doris Morgan

Citește și: Dumitru Chisăliță: Ce se întâmplă acum este dincolo de un simplu război. Se va reconfigura harta mondială a resurselor | VIDEO