Dragoș Stanca, expert media: „Mai multă digitalizare înseamnă mai puțină corupție. Mai multă transparență” | VIDEO

Într-o lume în care deepfake-urile, algoritmii și inteligența artificială rescriu regulile informației, România rămâne la coada Europei la capitolul digitalizare. În emisiunea „Piața Victoriei” de la Europa FM, Mădălina Dobrovolschi discută cu Dragoș Stanca – antreprenor și expert media – despre viitorul presei, riscurile manipulării digitale și de ce lipsa digitalizării nu mai e doar o problemă administrativă, ci una de siguranță națională.
Dragoș Stanca: „Mai multă digitalizare înseamnă mai puțină corupție”
Mădălina Dobrovolschi: „Cât de bine reușesc instituțiile din România să profite de valul acesta de tehnologizare și digitalizare? Am văzut un anunț pe care l-ai făcut chiar ieri, parcă pe rețelele de socializare, șase organizații profesionale majore cer printr-o scrisoare deschisă adresată președintelui Nicușor Dan de digitalizarea României să devină o prioritate națională. Explică-ne puțin.”
Dragoș Stanca: „Da, aici institut un „think tank” din al cărui board fac și eu parte alături de alte asociații printre care Anis, Armo, Confederația Concordia, Romania Business Leaders, Leaders in Tech, au publicat acest apel care a fost anunțat săptămâna trecută la IQ Digital Summit în Constanța și anume nevoia urgentă de a regândi modul în care statul român se raportează la digitalizare. Din nefericire și spre rușinea noastră, suntem pe ultimul loc în UE la acest capitol și foarte multe oportunități sunt pierdute din acest motiv. Vorbim de propuneri concrete, funcții necesare în aparatul de stat. Nu o să plictisesc ascultătorii cu toate detaliile, dar în principiu vorbim de nevoia stringentă de accelerare a digitalizării. Mai multă digitalizare înseamnă mai puțină corupție, în primul rând. Mai multă transparență. Exact, transparența egal mai puțină corupție. Putem să unificăm anumite baze de date, putem să punem la dispoziția jurnaliștilor posibilitatea cu inteligență artificială și alte instrumente să poată să facă rapoarte relevante de modul în care se cheltuiesc banii publici.”
Dragoș Stanca: „Republica Moldova stă foarte bine pe digitalizare comparativ cu România, pentru că e o chestie de siguranță națională”
Mădălina Dobrovolschi: „Mie mi se pare amuzant și trist în același timp cam cât este nepregătit statul român când e față în față cu valul acesta de tehnologie și mă uit din nou la ceea ce s-a întâmplat în campania electorală, la alegerile prezidențiale. De fiecare dată când apare un fake news, mă uit la cum reacționează instituțiile cu acele comunicate de presă în același limbaj de lemn.”
Dragoș Stanca: „Da, cumva există această vorbă, că avem emoții din paleolitic și tehnologie făcută de Dumnezeu. Și da, e corect, în această paradigmă, cu atât mai mult trebuie să învățăm să ne autoeducăm în domeniul tech și să punem presiunea pe cei aleși să se autoeduce sau să apeleze la cei care deja știu niște lucruri și să accelereze acest proces. E o chestie de siguranță națională, dacă tot e la modă acum cu siguranța națională, dar chiar e. Uite, unul dintre motivele pentru care state precum Estonia sunt foarte bine digitalizate și stau în picioare, e și această amenințare permanentă a Rusiei. Adică și Republica Moldova stă foarte bine pe digitalizare comparativ cu România, pentru că e o chestie de siguranță națională. Adică, concret, dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva, statul trebuie să poată să continue să funcționeze.”
Sursa foto: Shutterstock