Donald Trump sugerează că izolarea Qatarului ar putea marca ‘începutul sfârşitului pentru oroarea terorismului’

Preşedintele SUA consideră că recentul său turneu în Orientul Mijlociu a început să ‘dea roade’, întrucât liderii regionali dau curs promisiunii de a adopta o poziţie dură faţă de finanţarea ideologiei radicale.

‘Mă bucur foarte mult să constat că vizita în Arabia Saudită, [discuţiile] cu regele şi [liderii a] 50 de ţări dau deja roade. Au spus că vor adopta o poziţie dură faţă de finanţarea terorismului şi toate referirile au indicat spre Qatar. Poate că acesta va fi începutul sfârşitului ororii terorismului!’, a scris Donald Trump pe Twitter, canalul său preferat de comunicare.

Luni, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Egipt, Yemen, Libia şi Maldive au rupt relaţiile diplomatice cu Qatarul, ţară pe care au acuzat-o că susţine terorismul.

O răscumpărare de un miliard de dolari plătită de către Qatar pentru eliberarea unor membri ai familiei regale, răpiţi în Irak, în decembrie 2015, ar fi provocat actuala dispută diplomatică dintre guvernul de la Doha şi mai multe state din regiune, relatează Financial Times. Suma ar fi asigurat eliberarea a 26 de participanţi la o vânătoare cu şoimi.

Poziţia lui Donald Trump contrastează cu declarațiile pe care le-a făcut, luna trecută, în timpul unei întâlniri cu emirul Qatarului, când invoca ‘relația noastră este extrem de bună’. ‘Suntem prieteni’, adăuga liderul de la Casa Albă Trump în cadrul întrevederii.

Operaţiunile militare americane în Qatar ‘nu sunt afectate’ de criza din jurul acestui stat-cheie pentru dispozitivul militar american în Orientul Mijlociu, susţine Pentagonul. Micul emirat a jucat un rol central în dispozitivul militar al SUA în Orientul Mijlociu, cu aproape 10.000 de militari americani desfăşuraţi în această ţară.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS