Confidenţialitate

Donald Trump şi Kim Jong-un, în Singapore pentru întrevederea lor istorică

Preşedintele american şi liderul nord-coreean au ajuns duminică în Singapore, cu două zile înainte de summitul lor istoric, relatează Agerpres, citând AFP.

Rezultatul discuţiilor dintre Donald Trump şi Kim Jong-un se anunţă incert după decenii de tensiuni între cele două ţări.

Arsenalul nuclear nord-coreean, pentru care Phenianul a fost supus unei serii impresionante de sancţiuni din partea ONU de-a lungul anilor, se va afla în centrul dialogului.

Liderul nord-coreean, ale cărui deplasări în afara ţării sale sunt extrem de rare, s-a jucat de-a şoarecele şi pisica în aer cu jurnaliştii din întreaga lume care i-au urmărit zborul. 3 avioane au făcut legătura, duminică, între Phenian şi Singapore.

Kim Jong-un a apărut zâmbind şi relaxat în imaginile televizate transmise în direct.

Donald Trump devine preşedinte american în funcţie care negociază direct cu un moştenitor al dinastiei nord-coreene.

Cei doi se vor întâlni, marţi dimineaţă, într-un hotel de lux de Insula Sentosa.

Convorbirile îşi propun ajungerea la un acord privind denuclearizarea Peninsulei Coreea în schimbul reducerii sancţiunilor diplomatice şi economice faţă de regimul de la Phenian.

În conferinţa de presă dinaintea plecării sale de la summitul G7 din Canada, Donald Trump a dat asigurări că îşi va da seama “din primul minut” al întâlnirii dacă Kim Jong-un are intenţii serioase şi se poate ajunge la un acord.