Donald Trump l-a demis pe directorul FBI

Casa Albă a anunțat că președintele Donald Trump l-a demis pe James Comey de la conducerea FBI – Biroului Federal de Investigații.

„Astăzi, Președintele Donald J Trump l-a informat pe directorul FBI Director James Comey că a fost îndepărtat din funcție,” se arată într-un comunicat.

Casa Albă arată că șeful FBI a fost demis la recomandarea procurorului general al Statelor Unite, Jeff Sessions.

James Comey conducea o anchetă asupra presupuselor legături dintre echipa de campanie a lui Donald trump și Rusia.

Casa Albă spune că va începe imediat căutarea unui înlocuitor pentru James Comey.

În scrisoarea pe care i-a transmis-o, Donald Trump i-a spus domnului Comey că „efectiv nu este capabil să conducă Biroul„.

Decizia surpriză vine după ce a ieșit la iveală că James Comey a oferit informații incorecte Congresului, săptămâna trecută, în dosarul corespondenței electronice a lui Hillary Clinton.

Hillary Clinton a pus pe seama lui James Comey înfrângerea pe care a suferit-o în fața lui Donald Trump, în cursa pentru Casa Albă.

Directorul FBI a intervenit de două ori în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, prima dată în luna Iulie și apoi în Octombrie, pentru a face declarații despre o anchetă a FBI asupra faptului că Hillary Clinton a folosit un server neoficial pentru corespondența electronică, atunci când era secretar de stat.

Săptămâna trecută, domnul Comey le-a declarat parlamentarilor că principala consilieră al lui Hillary Clinton, Huma Abedin, a transmis „sute de mii” de mesaje clasificate către soțul ei, astfel încât acesta să le scoată la imprimantă, pentru ca ulterior ea să i le înmâneze doamnei Clinton.

Între timp, anchetatorii au ajuns la concluzia că acele mesaje erau doar câteva și, în general, nu era vorba de documente secrete.

Marți,  responsabilul FBI pentru relația cu Congresul, Gregory Brower, a transmis o scrisoare comisiei parlamentare de anchetă, scrisoare în care afirma că Huma Abedin i-a transmis soțului spre tipărire doar două schimburi de mesaje electronice care conțineau informații clasificate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS