Donald Trump cere reexaminarea politicilor lui Obama privind lupta împotriva schimbărilor climatice

Preşedintele american Donald Trump a semnat un decret prin care dispune să se reexamineze o măsură a predecesorului său Barack Obama în lupta împotriva modificărilor climatice – “Clean Power Plan” -, care le impune centralelor termice să-şi reducă emisiile de dioxid de carbon (CO2), relatează AFP şi BBC.

Într-un scurt discurs pe care l-a susţinut la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (EPA), în care nu a menţionat nici măcar o dată problema încălzirii globale, Trump a insistat asupra voinţei sale de a ”pune capăt războiului împotriva cărbunelui” şi ”reglementărilor care elimină locuri de muncă”.

Decretul suspendă şase măsuri adoptate de Obama şi consolidează, totodată, combustibilii fosili.

Grupuri de afaceri au lăudat decizia administraţiei Trump, iar activiştii de mediu au condamnat-o.

Potrivit DPA, Trump a proclamat, la semnarea ordinului, ”începutul unei noi ere în energia şi producţia americane”.

Decretul revocă un moratoriu asupra concesionării unor exploatări ale cărbunelui pe terenuri federale, dispune o revizuire a fracturării hidraulice şi cu privire la emisiile de metan de la producţia de petrol şi gaze naturale şi ridică o prevedere potrivit căreia autorităţile sunt obligate să evalueze impactul din perspectiva modificărilor climatice ale deciziilor pe care le iau.

În campania prezidenţială, miliardarul republican a promis că va retrage Statele Unite din Acordul de la Paris, încheiat în decembrie 2015.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS