Doland Trump retrage SUA din Parteneriatul Trans-Pacific

 
Preşedintele american ales, Donald Trump, a anunţat că va emite un ordin executiv, în prima sa zi de mandat, pentru a retrage Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific. Într-un clip publicat pe internet, el consideră parteneriatul drept un “potenţial dezastru pentru ţară”.
În schimb, republicanul a spus că administraţia sa vrea să genereze “acorduri comerciale bilaterale corecte, care să aducă locuri de muncă şi industrie înapoi pe ţărmul american”

Parteneriatul Trans-Pacific este unul dintre cele mai ample acorduri comerciale negociate de preşedintele Barack Obama – negocierea lui a durat opt ani, dar pentru a intra in vigoare trebuie aprobat de cel puţin şase ţări care să reprezinte cel puţin 85% din producţia economică a semnatarilor. Acordul prevede reducerea taxelor şi protejarea comerţului, ca metodă de creştere economică.

Fără ratificarea Statelor Unite, acordul nu va putea fi pus in practică. Criticii acordului, în frunte cu Donald Trump, spun că acesta va submina economia SUA, pentru că a fost negociat în secret, ţinând cont numai de interesele marilor companii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS