Doi funcţionari din județul Botoșani, reţinuţi în dosarul privind emiterea de acte de identitate româneşti false

Doi funcţionari publici au fost reţinuţi de procurorii Parchetului General în dosarul privind obţinerea de documente de identitate româneşti false pentru persoane din Federaţia Rusă, Ucraina şi Republica Moldova.
Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals informatic în formă continuată şi luarea de măsuri preventive faţă de patru persoane, respectiv:
– pentru doi funcţionari în cadrul unui serviciu public comunitar local de evidenţă a persoanelor a fost dispusă măsura reţinerii pe o durată de 24 de ore;
– pentru alţi doi funcţionari în cadrul unui serviciu public comunitar local de evidenţă a persoanelor a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar.
Marţi, poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au efectuat peste 206 de percheziţii la sediile unor instituţii publice şi la locuinţele unor persoane fizice.
Cercetările se referă la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi fals informatic de către funcţionari publici din judeţul Botoşani, precum şi dare de mită, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.
Ancheta vizează destructurarea unei reţele care, prin intermediul unor funcţionari publici dintr-un serviciu de evidenţa populaţiei şi o primărie, a obţinut documente de identitate româneşti neconforme cu realitatea pentru persoane născute în Federaţia Rusă, Ucraina şi Republica Moldova.
Cele 7.000 de persoane care s-au născut în Rusia, Ucraina, Moldova sau alte țări din spațiul ex-sovietic au obținut cărți de identitate pe baza unor certificate care atestau dobândirea cetățeniei române. O serie de acte au fost falsificate, prin stabilirea domiciliului la imobile aparținând unor cetățeni români care nu erau titularii spațiului respectiv si chiar fără acordul lor. De asemenea, au fost întocmite în fals declarații de luare în spațiu și implicit fără prezența lor în fața funcționarului de la Serviciul de Evidență a Persoanelor. Toate aceste falsuri s-au comis în perioada 2023-2024, iar în dosar sunt implicate persoane fizice, dar și funcționari publici, care ar fi luat și mită pentru serviciile prestate.