Confidenţialitate

Doi britanici capturați de ruși după ce s-au alăturat armatei ucrainene cer să fie schimbați cu un politician prorus, prins în Ucraina | AUDIO

Doi cetățeni britanici, care luptau în Ucraina și au fost capturați de ruși, cer să fie schimbați cu un polician pro-rus prins recent de Ucraina. Cei doi au făcut apelul la televiziunea de stat din Rusia.

Cei doi cetățeni britanici i-au cerut premierului Boris Johnson să-i ajute să se întoarcă acasă. Ei vor să fie organizat un schimb de prizonieri între ei și politicianul pro rus Viktor Medvedciuk.

Agenția Reuters notează că nu este clar cât de liber au putut vorbi cei doi britanici la televiziunea de stat. Ambii s-au adresat către cameră după ce un bărbat le-a făcut semn să vorbească.

Apelul celor doi, Shaun Pinner și Aiden Aslin, vine după ce în weekend și soția politicianului pro-rus Viktor Medvedciuk, Oksana, i-a cerut lui Boris Johnson să se implice.

La scurt timp după apelul britanicilor, ucrainenii au publicat o înregistrare video cu Viktor Medvedciuk în care acesta cerea să fie schimbat cu militari și civili ucraineni din Mariupol.

Se adresa liderilor rus și ucrainean. La fel de neclar este în ce măsură politicianul vorbea din proprie inițiativă.

El a fost arestat de ucraineni săptămâna trecută în timp ce încerca să fugă în Rusia.

Ideea privind schimbul de prizoneri între Medvedciuk și cetățeni ucraineni din Mariupol a fost avansată, imediat după capturarea lui, și de președintele Volodimir Zelenski.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock