Documentarul ”Biserici de lemn din România”, în competiţie la South East European Film Festival Los Angeles

Documentarul ”Biserici de lemn din România”, cel mai recent proiect al casei de producţie East Movies, a fost selecţionat la South East European Film Festival Los Angeles, care va avea loc între 28 aprilie şi 5 mai, unde concurează la categoriile ”cel mai bun documentar” şi ”cea mai bună imagine de film documentar”.

După proiecţia din cadrul festivalului, va avea loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri, la care vor participa regizorul Kiki Vasilescu şi producătoarea Cristina Iordache, informează Institutul Cultural Român de la New York.

Alte filmele româneşti care vor avea premiera nord-americană în cadrul acestui festival sunt ”De ce eu?”, de Tudor Giurgiu, şi ”Bucureşti NonStop”, de Dan Chişu.

Filmat în Oltenia, Banat şi Transilvania, documentarul ”Biserici de lemn din România”, în regia lui Kiki Vasilescu, este o incursiune într-un teritoriu cu monumente de cult tipice unei părţi din spaţiul naţional, dar prea puţin mediatizate, dacă nu chiar uitate, în comparaţie cu cele din Maramureş: bisericile de lemn construite în secolul XIX.

”Există un interes larg al publicului din România de a cunoaşte mai bine valorile autentice ale ţării noastre, valori care există la ora actuală, dar sunt prea puţin mediatizate. În prezent, ţara noastră e destul de dezvoltată ca să nu mai importe totul din Occident, începe să se nască o mândrie şi o serie de valori româneşti cu care ne lăudăm.

Bisericile din lemn sunt valori din punct de vedere istoric, arhitectural, etnografic, estetic şi obiective turistice pitoreşti”, îşi motivează regizorul Kiki Vasilescu demersul artistic.

Documentarul a fost prezentat, pe 8 aprilie, la Biblioteca Vaccheria Nardi din Roma.

South East European Film Festival promovează diversitatea culturală în contextul Europei de Sud-Est, prin prezentări anuale de filme din regiune şi prin proiecţii şi programe derulate de-a lungul întregului an. În cadrul evenimentului au loc conferinţe, dezbateri şi retrospective.