Confidenţialitate

DNA: Cinci italieni, trimiși în judecată pentru fraudă cu fonduri europene în valoare de 800.000 de euro | AUDIO

Cinci italieni au fost trimiși în judecată de DNA pentru mai multe infracțiuni, printre care și frauda cu fonduri europene. Italienii au primit bani de la Guvernul României printr-un program finanțat de Uniunea Europeană, prin care urmau să cultive roșii. E vorba de aproape 800.000 de euro. În schimb, nu au cultivat nici o roșie.

Italienii, de loc din Sicilia, au înființat niște firme și au arendat – formal – mai multe terenuri în județul Mehedinți.

Procurorii îi acuză că ar fi constituit un grup infracțional organizat cu scopul de a obține fraudulor fonduri europene nerambursabile acordate de Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură pentru cultivarea și comercializarea tomatelor.

Prin fals și uz de fals, firmele celor 5 italieni au luat și împrumurit de la bănci, bani pe care i-au rulat între ele.

Faptele s-ar fi petrecut în perioada septembrie 2016 – octombrie 2017, timp în care inculpații ar fi beneficiat prin comiterea mai multor infracțiuni de fals, de aproape 800.000 de lei. Banii trebuiau să fie folosiți pentru cultivarea de roșii, ceea ce nici nu s-a întâmplat. Cei 5 italieni au fost prinși printr-o acțiune comună a autorităților de la București cu cele din Sicilia.

Echipa comună de anchetă a beneficiat și de sprijinul Eurojust – Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală – și Oficiului European de Luptă Antifraudă.

Sursa foto: Unsplash / Dan Gold

Citește și: Șefa ANAF anunță când vor începe controalele pe piața muncii: „Vizăm diminuarea muncii subdeclarate” | AUDIO

Autor: Liliana Nicolae

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.