Disputa dintre Ungaria şi România cu privire la reînhumarea în Transilvania a poetului Jozsef Nyiro a ajuns acum la nivel de șefi de Parlament

Aceștia fac schimb de scrisori.

Președintele legislativului ungar nu renunță la vizita în România și spun că va veni azi în Ţinutul Secuiesc. Ieri, Roberta Anastase și Vasile Blaga i-au trimis o scrisoare omologului lor, Laszlo Kover, prin care îi cereau să își amâne vizita până după alegerile locale.

Într-o scrisoare de răspuns adresată preşedinţilor celor două Camere, președintele parlamentului ungar Laszlo Kover a spus că va veni într-o vizită neoficială în România, ca persoană privată, politician, preşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar (PCM) şi nu în ultimul rând ca cetăţean european, dar nu în calitate de demnitar public. Asta după ce ieri, Roberta Anăstase și Vasile Blaga i-au trimis o scrisoare omologului ungar în care îl asigurau că este binevenit în România dar îi cereau să își amâne vizita până după alegeri. Ei spuneau că este important pentru comunitatea maghiară din România să participe la alegerile locale fără să fie influențate.

În apărarea sa, Laszlo Kover a subliniat că, înaintea diferitelor alegeri, politicienii români au efectuat vizite similare în R. Moldova şi Spania pentru a susţine forţele politice româneşti locale în mod democratic.

Kover ajunge azi în Ţinutul Secuiesc pentru a participa la un miting al PCM. Disesiunile dintre București și Budapesta au fost stârnite de planurile de reînhumare în țara noastră a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

Autoritățile noastre s-au opus.

Președintelui Parlamentului Ungariei, Kover Lazslo, a acuzat România de ‘comportament necivilizat și barbar’.

Premierul Victor Ponta a spus, în weekend, că așteaptă scuze oficiale. Budapesta nu se grăbește să le ofere, însă.