Adolescenții care petrec ore în șir în fața unui dispozitiv electronic, fie că e computer, telefon mobil, tabletă sau televizor, au probleme cu somnul. Utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice pe parcursul zilei afectează durata somnului, conform unui nou studiu publicat recent într-o revistă de specialitate britanică.
Pentru realizarea studiului, specialiștii au strâns informații de la peste 9800 de tineri cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani. Tinerii au raportat durata utilizării dispozitivelor electronice pe parcursul unei zile, precum și ora la care s-au culcat, cât au dormit și cât timp le-a luat să adoarmă.
Rezultatele au arătat că băieții folosesc în special console pentru jocuri, iar fetele preferă telefoanele inteligente sau dispozitive pentru ascultat muzică. Aproape toți tinerii incluși în studiu au declarat că folosesc aceste dispozitive cu foarte puțin timp înainte să se culce. Astfel, au nevoie de cel puțin încă o oră pentru a adormi.
Cei care au folosit dispozitive electronice mai mult de 4 ore pe zi au în general probleme mai mari în a adormi decât cei care le folosesc mai puțin.
De asemenea, tinerii care petrec mai mult de 2 ore pe zi în mediul virtual, prezintă un risc de 3 ori mai mare de a dormi mai puțin de 5 ore pe noapte. Iar pentru a se simți odihnit, un adolescent are nevoie de 8-9 ore de somn pe noapte.