Confidenţialitate

Vladimir Putin va ține astăzi discursul despre starea națiunii, cu 2 săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale din Rusia. Ce spun analiștii | AUDIO

Preşedintele rus Vladimir Putin este așteptat să țină joi, 29 februarie, la ora 11:00 (ora României), discursul său despre starea naţiunii în faţa camerelor reunite ale parlamentului de la Moscova. Anunțul a venit de la Kremlin. Analiștii sunt de părere că intervenţia lui Putin va fi, în realitate, o prezentare a programului său electoral în perspectiva alegerilor prezidențiale de luna viitoare. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit cotidianului rus Kommersant, discursul lui Putin se va axa pe campania militară din Ucraina, pe apărarea suveranităţii Rusiei, pe dezvoltarea economică şi pe aspectele sociale.

Preşedintele rus va insista îndeosebi pe nevoia de a creşte natalitatea, în contextul în care armata rusă a pierdut sute de mii de oameni în război, potrivit estimărilor NATO. Dar, analiștii sunt de părere că Vladimir Putin nu va uita de Republica Moldova în discursul său și se va folosi în acest sens de reuniunea de ieri, de la Tiraspol, unde așa–zișii deputați transnistreeni au cerut ajutorul Rusiei și s-au plâns de presiuni din partea autorităților de la Chișinău.

Analistul de politică externă, Iulian Chifu: Acțiunea de la Tiraspol, o chestiune de presiune

„Acțiunea de la Tiraspol nu a fost organizată decât ca să creeze un pretexet, o aparență de drept pe care să o utilizeze Federația Rusă în discursul lui Putin. Este doar o chestiune de presiune”, a precizat analistul de politică externă, Iulian Chifu.

Vladimir Putin, cu o cotă de 79% din intenţiile de vot, va pronunţa discursul în faţa Adunării Federale cu două săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale.

Actualul şef de la Kremlin candidează pentru un al cincilea mandat de şase ani.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Așa-zișii deputați din Tiraspol cer ajutorul Rusiei și acuză Republica Moldova că ar supune regiunea separtistă la presiuni | AUDIO