Directorul nostru’, cu Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu-Birlic & Olga Tudorache – la Cinemateca EFORIE

Filmul, realizat în 1955, a fost restaurat recent de Arhiva Națională de Filme. Va fi proiectat luni, 24 noiembrie, la Sala Eforie a Cinematecii Române din Bucureşti. Din distribuție fac parte actorii Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu-Birlic, Mișu Fotino, Radu Beligan, Iurie Darie, Puiu Călinescu şi Olga Tudorache.

Lungmetrajul ‘Directorul nostru’, realizat de Jean Georgescu în 1955, va fi proiectat, luni, 24 noiembrie, la Sala Eforie a Cinematecii Române.

Este o versiune restaurată digital de Arhiva Naţională de Filme (ANF).

Filmul a fost criticat vehement după lansare, având în vedre că ironiza moravurile epocii sale. Din distribuția comediei satirice fac parte Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu-Birlic, Mișu Fotino, Radu Beligan, Iurie Darie, Puiu Călinescu şi Olga Tudorache.

Astfel, ANF lansează o nouă serie de evenimente sub titlul ‘Capodopere restaurate’.

În 2014 s-au împlinit 110 ani de la nașterea lui Jean Georgescu (12 februarie) și 20 de ani de la moartea acestui actor și regizor (8 aprilie), considerat unul dintre cei mai importanți cineaști din istoria filmului românesc.

________________________________________________________

‘Primul film cu adevărat disident al cinematografiei românești (…). Sub pretextul unei intrigi benigne, el reflectă alienarea malignă a veteranilor care și-au pus idealurile la naftalină și recurg la cochilia vechilor lozinci doar cât să se mențină la putere. Un tandem memorabil fac Giugaru, cu răscoliri greoaie de conștiință, și Birlic, încercând să-și înțeleagă rolul și locul în intriga ce se țese, poate cel mai uman portret satiric pe care l-a zugrăvit în activitatea sa cinematografică.’ Tudor Caranfil, ‘Dicționar universal de filme’, 2008

‘DIRECTORUL NOSTRU rămâne, până la RECONSTITUIREA (1970), cea mai lungă și largă deschidere de supapă din conductele de presiune ale totalitarismului. (…) Este vorba deci de o rafinare a mecanismului propagandistic (din care artisticul, reprezentat de regia lui Jean Georgescu, de excelentul și «subversivul» comentariu muzical al filmului, realizat de compozitorul Ion Vasilescu, de interpretările magnifice ale lui Birlic și Giugaru, n-are decât de câștigat) făcută cu «voie de sus», în urma evenimentelor survenite după moartea lui Stalin…’ Cristian Tudor Popescu, ‘Filmul surd în România mută’, 2011

________________________________________________________

DIRECTORUL NOSTRU – comedie satirică

România, 1955, 78 min

Regia: Jean Georgescu

Cu: Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu-Birlic, Mișu Fotino, Radu Beligan, Iurie Darie, Puiu Călinescu, Olga Tudorache