”Dineu cu proști”, ediție aniversară pe 1 august la Teatrul Tineretului

Pe 1 august iubitorii de teatru sunt poftiți la un festin cu grei! Invitația o lanseaza cel despre care Ion Caramitru spune ca este “probabil cel mai bun produs al teatrului românesc din ultimii 20 ani!”, nimeni altul decât Horațiu Mălăele. Iar data acestei întâlniri nu este aleasă la întâmplare: prima zi din luna lui gustar este chiar ziua de naștere a lui Horațiu Mălăele.

Un grup de intelectuali, plictisiți de viața pariziană, se ține de șotii: în fiecare miercuri seară se întâlnesc pentru un “Dineu cu proști”. Adică fiecare dintre ei, după ce a scotocit după cel mai prost dintre proști și i-a întocmit cu meticulozitate dosarul, își aduce la întâlnirea simandicoasă exemplarul.

Peste fundațile scriptice bine legate vine în regia lui Ion Caramitru suflul desavarsit al unei distributii cum nu se putea mai nimerite: HORAȚIU MĂLĂELE în rolul prostului trist și binevoitor; ION CARAMITRU, în rolul editorului versat; MEDEEA MARINESCU, amanta bețivă și isterică; ALEXANDRU BINDEA, portărelul mucalit, care tace și face; COSTINA CIUCIULICĂ/TEODORA MAREȘ, soția delicată, discretă, dar puțin nefericită; DORIN ANDONE/TOMI CRISTIN, un om de lume, degajat și ALEXANDRU GEORGESCU, un medic precaut și categoric.

Ca intotdeauna, dincolo de tot amuzamentul, in comedie se infige cate-o sulita de tragic. In spatele prostului de menajerie se ascund drama si tristetea. Astfel incat, dupa ce te-ai zguduit de ras o ora si jumatate, te trec fiori pe sira spinarii cand François, care se prinde in final de schema, rosteste cu lacrimile-n gat si cu un tragism de care nu l-ai crede in stare pe un gogoman ca el: “Sa va ganditi de 1.000 de ori inainte sa spuneti despre cineva ca este prost!” Lectia adevarata o incaseaza tocmai cei care se credeau geniali: “De doua ore primesc palma dupa palma. Ati reusit sa-i razbunati pe toti prostii, de la toate dineurile!”, rosteste la final gazda festinului.

”Dineul” aniversar are loc pe 1 august, de la ora 20:00, în Sala Mare, dotată cu aer condiționat, a Teatrului Tineretului. Biletele se găsesc la Casa de Bilete Startickets, de la Palatul Național al Copiilor, și online pe startickets.ro si bilete.ro.