Din 11 iunie, ucrainenii pot călători fără viză în țările UE

Ucrainenii care dețin pașapoarte biometrice pot intra, fără viză, pe teritoriul României, dar și în alte țări din Uniunea Europeană, începând cu data de 11 iunie.

Durata șederii nu trebuie să depășească însă 90 de zile în decursul a 6 luni.

Ucrainenii pot călători fără vize în toate țările Uniunii Europene – mai puțin Marea Britanie și Irlanda –  precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Pe lângă pașaportul biometric, trebuie să prezinte documente care să justifice scopul vizitei, fie că e vorba despre o deplasare în interes de afaceri, fie că e vorba de vacanță sau pentru a-și vizita rudele ori prietenii. Nu vor avea însă acces pe piața muncii.

Ucrainenii trebuie să dovedească și că au suficienți bani pentru a se întreține pe durata șederii, cât și pentru întoarcerea acasă. Persoanele declarate indezirabile sau care au încercat, la un moment dat să treacă granița cu acte false, nu vor putea călători fără viză.

Uniunea Europeană a liberalizat regimul vizelor, însă acestea pot fi reintroduse imediat dacă se constată o creștere rapidă a celor care rămân în țările blocului comunitar după expirarea duratei autorizate de ședere.

De la sfârșitul lunii martie, și locuitorii din Georgia pot călători în Uniunea Europeană fără vize, iar Turcia este următoarea pe listă care așteaptă să obțină liberalizări în regimul vizelor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS