Destinatie de weekend: Muntii Apuseni

Munții Apuseni reprezintă una dintre cele mai frumoase zone din țară.

O trecere în revistă rapidă ar trebui să includă Peştera Poarta lui Ionele și Gheţarul de la Vârtop, din comuna Arieşeni. Aici, au fost găsite urme de picior aparţinând unor oameni de Ne-an-der-thal. Una dintre podoabele Apusenilor este Cascada de la Vidra. Nu ratați nici Cascada ‘Vălul Miresei’ sau Peştera Gheţarul de la Focul Viu din Munţii Bihorului.

Sunt foarte multe trasee pe care le putem urma. O variantă bună ar fi să ne cazăm în comuna Albac, din județul Alba. Alegem una dintre pensiunile din zonă – cazarea costă undeva la 70-80 de lei pe noapte – , iar de aici putem porni spre orice obiectiv din împrejurimi. Comuna Albac este foarte aproape de Peștera Scărișoara, care adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România.

O altă peștera cu care România se mândrește este Peștera Urșilor. În cele trei galerii – Galeria Oaselor, Emil Racoviță și Lumînărilor – se află stalactite, coloane și stalagmite cu forme care de care mai ciudată.

Cazare se găsește în satul Chișcău, în apropierea căruia se află și peștera, la pensiunile care oferă condiții bune la prețuri pentru orice buzunar.