Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Un primar din Bistrița-Năsăud recunoaște că a dus la analize apă îmbuteliată de la magazin drept apă din rețeaua din comună | AUDIO

Primarul comunei bistrițene Rebra, Ștefan Danci, a recunoscut că a dus la analizele de apă pentru rețeaua din comuna lui apă îmbuteliată cumpărată de la magazin. 

S-a întâmplat în 2009, când a finalizat rețeaua de apă și canalizare din comună printr-un proiect pe fonduri europene. Ștefan Danci, primar în comuna Rebra, aflat la al cincilea mandat, a povestit jurnaliștilor de la „România te iubesc” că acum 12 ani a dus pentru analize apă din comerț și nu de la sursa de captare, așa cum cere legea.

„Eram în Bistrița și eu trebuia să duc probe ca să fac analize să le trimit la Satu Mare. Ce am găsit eu acolo rapid, la magazin, am pus acolo și m-am dus cu ele, ce să fac?” i-a recunoscut Ștefan Danci jurnalistului Rareș Năstase.

În plus, a cumpărat încă o sticlă de apă și pentru primarul din comuna Leșu, dar a spus că a luat-o de alt magazin ca să nu iasă analizele la fel.

„M-o rugat și primarul din Leșu, cu care am derulat împreună acele proiecte. Mi-a zis: Du-mi și mie dacă tot te duci, mi-a cerut și mie și sunt nu știu unde… Am luat două bidoane, pe unul am scris Leșu și pe unul Rebra”, a mai spus  primarul din Rebra.

Totuși, la 12 ani de la inagurarea rețelei de apă, oamenii beau tot apă cu clor rezidual, enterococi, e coli, nitriți și nitrați. Și primarul recunoaște că analizele apei de la robinet nu sunt bune și nici apa din fântânile oamenilor nu este mai curată.

„Nu iese bine la marea majoritate a localităților… Noi am monitorizat și am luat și din fântâni și am dus-o și nici aceea n-a ieșit bună”, a mai spus primarul comunei Rebra.

Sursa foto: Facebook/Danci Stefan

Vlad și George au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.