Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Românii, cei mai afectați de corupție din Uniunea Europeană

Românii se declară cei mai afectați de fenomenul corupției din toată Uniunea. Aceasta este constatarea unui Eurobarometru special privind corupția, comandat de Comisia Europeană.

Toți europenii se plâng de corupție, într-o măsură mai mică sau mai mare. Media europeană a celor care se declară afectați personal de corupție este de 26 la sută. În România, proporția este de 64 la sută.

De asemenea, aproape jumătate dintre europenii care au răspuns la acest sondaj spun că principale sursă de corupție este sistemul sanitar.

La fel percep și românii această problemă. Astfel, 83% dintre români sunt convinși că există corupție în România, întâlnită cel mai des în sănătate, în rândul partidelor politice și în educație.

În plus, 48% dintre aceștia consideră că fenomenul s-a amplificat între 2017-2019.

Pe de altă parte, românii nu s-ar înghesui să raporteze un caz de corupție. Aproape o treime cred că acest lucru ar fi inutil deoarece fie este dificil să dovedească ceva, fie persoanele vinovate nu vor fi pedepsite sau cazurile de corupție sunt cunoscute, dar ignorate. De asemenea, 25% dintre români nu ar raporta un caz de corupție deoarece nu există protecție pentru denunțător.

Și dacă, totuși, ar depune o plângere, 37% dintre români ar merge la Poliție, iar 30% în agenția anticorupție specializată. Cea mai puțină încredere privind rezolvarea cazului de corupție românii o au în sistemul național de justiție (11%).

În fine, sondajul mai constantă că șpaga e un mod de viață acceptat de români. Astfel, 37 la sută dintre români spun că este „total acceptabil” să ofere bani, 45 la sută un cadou şi 37 la sută un alt serviciu în cazul în care vor ceva de la administraţia publică sau de la un serviciu public. Doar 2-3 la sută zic că așa ceva e inacceptabil.

Sondajul Eurobarometru a fost realizat în luna decembrie 2019 de compania Kantar în toate statele membre UE. El a avut ca subiect central corupția și percepțiile cetățenilor europeni față de acest fenoment.

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.