Confidenţialitate

Deșteptarea României: Este de ajuns să faci autostrăzi ca să reduci decalajele între regiunile de dezvoltare?

Săptămâna asta, la Europa FM vorbim despre diferențele regionale de la noi, care se văd și în autostrăzi. Moldova este printre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană. Produsul intern brut pe cap de locuitor nu atinge 40% din media Uniunii, în timp ce la București acesta a ajuns la 144%.

Moldova are cele mai puține investiții din în infrastructură, din întreaga Românie, cei mai mulți cetățeni plecați în străinătate, dar și cele mai mici salarii din toată țara.

De patru ani încoace, Moldova își cere dreptul la dezvoltare în stradă. Mai multe mișcări civice militează pentru construirea măcar a unei autostrăzi.
Raportul de țară al UE consemnează că diferențele au ajuns atât de mari că acestea nu mai pot fi inversate decât cu o contribuție masivă a statului.

Ce trebuie să facă România? Să sprijine în continuare regiunile puternice care sunt motorul economic al României sau să-i ajute pe cei săraci să recupereze decalajul? Este de ajuns să faci autostrăzi ca să reduci decalajele între regiunile de dezvoltare?

Vineri, la Deșteptarea României vine Dan Radu, lider al Mișcării pentru Dezvoltarea României. La 13.15, la Europa FM.