Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Odă pentru primarul din Baia Mare, de ziua lui, din partea Bibliotecii Județene

De ziua primarului Cătălin Cherecheș, bibliotecarii din Baia Mare i-au închinat o odă. Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a împlinit 43 de ani pe 7 iulie. O bună ocazie pentru un omagiu publicat pe site-ul Bibliotecii Județene.

Acesta arată așa:

Domniei Sale,

Domnului Cătălin Cherecheș

Primarul Municipiului Baia Mare

Domnule primar,

Întru bucuria acestui ceas aniversar, al celor 43 de ani de viață plini de realizări, avem deosebita plăcere să Vă adresăm cele mai sincere gânduri și doriri de multe, frumoase și alese împliniri. Sub clepsidra timpului, vectorul definitoriu al întregii lumi, singurul adevăr de necuprins rămâne veșnicia. În ea se regăsește eternitatea lui Dumnezeu, sfera tuturor lucrurilor văzute și nevăzute, freamătul și bucuria lumii, energia și lumina Universului. Cu energia Universului ați umplut și domnia voastră acest oraș, frumusețea și valoarea lui regăsindu-se peste tot; în spațiul sacru al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare ați adus lumină, emanând în permanență izul unei bogate culturi și al unei sincere prietenii, iar în sfera lucrurilor văzute, ați oferit echilibru și speranță.

Mulțumindu-Vă pentru toate acestea și asigurându-Vă de prețuirea noastră sinceră, Vă dorim să trăiți veșnicia sub cele mai nobile forme ale sale.

La mulți ani binecuvântați!

*

Mesajul e semnat de Colectivul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare și de Redacția „e-Bibliotheca septentrionalis”, un supliment al revistei bibliotecii. 

Potrivit PressOne.ro, directorul instituției, Teodor Ardelean, spune că textul aparține colaboratorilor săi, pe care nu a dorit să-i cenzureze. 

„În definitiv, de ce încurajează domniile voastre cenzura? Chiar nu e voie acum să lăudăm? Voi aveți voie să criticați orice. Atâtea prostii s-au scris și în ultimii ani despre mine și n-am reacționat la niciuna. Pentru că n-are niciun rost, ele ard o clipă ca niște frunze și după aceea lucrurile trec. Și asta o ars ieri, arde azi și arde mâine. Și s-a terminat.

Este o bibliotecă și biblioteca chiar poate îndrăzni să folosească termeni din axiologie, adică din filosofia valorilor.

Felicitările sunt, de regulă, într-un alt registru decât limbajul convențional. La felicitări, totdeauna cei felicitați sunt foarte buni. Iar Baia Mare are un primar care e…

Am văzut acel text, într-adevăr am simțit că este încărcat de câteva sintagme care sunt elogioase, dar nu fac eu cenzură. Le-am zis că e problema lor, dacă așa simt să scrie. Eu semnez propriile mesaje. Mesajul meu ar fi fost evident și el dintr-un registru de aprecieri, dar nu formulat așa. Nu-mi atribuiți acest text. Se poate sta de vorbă cu cei responsabili, poate că vor spune, poate că nu sunt obligați să spună”,  a afirmat directorul bibliotecii.

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.