Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Măsurile anti-covid au dus cazurile de gripă la un minim istoric

Măsurile anti-COVID au redus infecțiile gripale la un minim istoric, arată un studiu făcut în Statele Unite, Chile, Australia și Africa de Sud.

Studiul a fost efectuat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.

În Statele Unite ale Americii, de exemplu, o comparație a perioadei octombrie 2019-februarie 2020 cu perioada martie-mai 2020 a arătat o reducere cu 98% a testelor pozitive pentru gripă.

Studiul a analizat și situația din trei state din emisfera sudică – Africa de Sud, Australia și Chile, acolo unde sezonul gripal s-a încheiat de curând.

Cele trei țări au avut o activitate gripală foarte scăzută: au fost confirmate oficial 51 de cazuri de gripă din 83.307 de teste efectuate.

Asta înseamnă că rata de pozitivare a fost de 0,06%, mult sub cea de 13,7% înregistrată între 2017 și 2019.

Dar epidemiologii se așteaptă la creșterea ratei de infectare cu virus gripal în perioada următoare, în emisfera nordică, unde se răcește vremea, iar oamenii vor începe să stea din ce în ce mai mult în spații închise.

Un efect probabil al îngrijorării provocate de pandemia de covid este că, pentru prima dată după mulți ani, cererea pentru vaccinuri anti-gripale să fie mai mare decât oferta.

Și în România sunt semnale că cetățenii au început deja să ceară vaccinarea anti-gripală.

Ministerul Sănătăţii a comandat 3 milioane de doze de vaccin antigripal, dublu față de anul trecut.

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.