Confidenţialitate

Deșteptarea: Franța impune reguli influencerilor | VIDEO

Franța face ordine și pe Internet, așa că le impune reguli influencerilor. Parlamentarii de la Paris discută un proiect de lege care prevede, printre altele: interzicerea promovării în online a chirurgiei plastice și a medicamentelor, precum și a investițiilor financiare riscante, inclusiv criptomonede.

Ideea i-a venit ministrului francez al economiei, Bruno Le Maire, care a atras atenția asupra escrocheriilor și reclamelor înșelătoare promovate de numeroase vedete pe rețelele de socializare.

„Influencerii au foarte multă putere, deci au multă responsabilitate. Regulile nu sunt suficient respectate și trebuie întărite”, a declarat Le Maire. „Sunt propuneri interesante venite de la parlamentari, vom încerca să cădem de acord asupra unui text comun”.

Industria influecerilor din Franța, adică așa-numiții creatori de conținut care promovează produse și servicii pentru milioane de tineri urmăritori pe platforme precum Instagram, YouTube, TikTok și Snap, valorează câteva sute de milioane de euro.

Alături de bunurile tradiționale de lux, cum ar fi mașinile și hainele, influencerii promovează și o serie de produse îndoielnice, cum ar fi pastilele de slăbit, chirurgia plastică și criptomonede.

Noua lege va include prevederi pentru a defini statutul juridic al influencerilor și le va solicita celor care locuiesc în străinătate să aibă reprezentare legală în Franța. Mai mulți influenceri francezi locuiesc în Dubai din motive fiscale.

La începutul acestei săptămâni, Direcția Generală Franceză pentru Concurență, Consumatori și Controlul Fraudelor (DGCCRF) a declarat că majoritatea influencerilor francezi asupra cărora a efectuat controale au încălcat legile din țară privind protecția consumatorilor și publicitatea.

Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.

Foto: shutterstock.com