Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Cum supravegheau securiștii echipa de fotbal Steaua în anii ’80

Un cercetător CNSAS a descoperit că, în 1988, existau trei informatori ai Securității pe lângă echipa de fotbal Steaua. Aceștia aveau ca misiune inclusiv să-i consilieze pe jucătorii Bumbescu, Lăcătuș și Iovan, care erau considerați ca fiind “recalcitranți”.

Informațiile apar în volumul ”Printre sportivi. Acțiunile Securității în problema «Sport»” (București, Editura Eikon, 2020) și sunt rezultatul a  ”opt-nouă ani de căutări în arhivele CNSAS și ale Arhivelor Naționale”, după cum a declarat cercetătorul Valentin Vasile pentru G4Media

Autorul povestește, printre altele, momentul semifinalei Cupei Campionilor Europeni pe care Steaua  a jucat-o în 1988 cu Benfica Lisabona (paginile 135-136).

Meciul tur de la București, din 6 aprilie 1988, a fost în atenția UM 02301 București, Biroul de Contrainformații. Valentin Vasile scrie că  ”s-a acționat în modul următor: sursele «Felix», «Mitică» și «Crețu», încadrate la secția de fotbal, au consemnat stările de spirit necorespunzătoare din rândul echipei militare; au întreprins măsuri de influențare pozitivă asupra jucătorilor cunoscuți ca recalcitranți (Bumbescu, Lăcătuș și Iovan) pentru a preveni altercațiile în teren”.

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.