Despre intoleranţa la gluten şi boala celiaca

Glutenul este o proteină de origine vegetală care se găsește în alimentele procesate din făină de grău și alte cereale precum secara, ovăzul și orzul.

Există persoane care au intoleranță la gluten, fapt care împiedică absorbția eficientă a substanțelor nutritive și perturbă buna funcționare a sistemului digestiv. În cazul celor care suferă de boala celiacă, apare o reacție inflamatorie la nivelul intestinului
având drept rezultat malnutriția în ciuda unei alimentații sănătoase.

Durerile abdominale, balonarea, accelerări ale tranzitului intestinal sau crampele musculare sunt câteva dintre simptomele bolii celiace, care apare la copii, după introducerea cerealelor în alimentație, dar și la adulții tineri, cu o frecvență mai mare în cazul femeilor. În urma adoptării unui regim alimentar fără gluten, simptomele dispar în câteva zile.

Este necesară supravegherea evoluției bolii prin consultații regulate la medicul gastroenterolog și efectuarea mai multor biopsii ale mucoasei intestinale și dozarea unor anticorpi.

În afară de produsele alimentare, glutenul se mai poate găsi și sub alte forme în jurul nostru. Pentru cei care știu că au intoleranță la gluten este important să aleagă produsele cu etichetă pe care scrie gluten free – fără gluten.

Anumite șampoane și geluri de duș pot conține ingrediente derivate din cereale. De asemenea, și cosmeticele, fardurile sau chiar balsamul de buze sau rujul pot conține gluten.

Acordați atenție și suplimentelor alimentare, vitaminelor și medicamentelor – acestea pot conține gluten și pot agrava starea de sănătate a celor cu boală celiacă. Cereți părerea medicului gastroenterolog și medicului de familie privind medicamentele pe care le folosiți.