Șantierul Cazinoului din Constanța: Schițe vechi din 1950, găsite în ziduri

Lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța vor începe cu fațadele. Deja au fost montate schelele, iar specialiști din Austria și Germania testează probe de tencuială.

Printre zidurile clădirii, au fost găsite și schițe ascunse de deținuții care au lucrat în 1950, la renovarea cazinoului.

Cazinoul din Constanța va fi refăcut conform proiectului original, din 1910 – spune arhitecul Radu Cornescu. El susține că va fi demolată scara interioară, construită după 1986, pentru că nu respecta stilul Art Nouveau și astupa fațada dinspre mare a Cazinoului.

La restaurarea acestui monument vor lucra mai multe echipe. Una dintre ele este formată din experți din Germania și Austria, specializați în restaurarea clădirilor monument istoric.

Aceștia au început deja testarea în laborator a materialelor care vor fi folosite pentru reabilitarea fațadei, astfel încât acestea să reziste la aerul sărat de mare și la cutremure mari, de 7-8 grade. Alte echipe se vor ocupa de organizarea de șantier și de lucrările la instalațiile electrice, sanitare, termice și de ventilație.

Interiorul cazinoului va fi remodelat, astfel încât spațiile să fie adaptate evenimentelor culturale. După ce se vor încheia lucrările la partea de rezistență și arhitectură, vor fi realizate picturi murale și aici va fi adus mobilier de epocă, creat după modele de acum 100 de ani. La Cazinoul din Constanța, va exista o expoziție permanentă cu istoria acestui monument.

Lucrările de renovare ar urma să dureze aproape 2 ani.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS