Decizie istorică: Linie telefonică directă între președintele nord-coreean și cel sud-coreean

Pentru prima dată de la războiul care – acum aproape 70 de ani – a divizat peninsula coreeană, cele două state (de Nord și de Sud) au deschis o linie telefonică directă pe care să o folosească cei doi președinți. Kim Jong-un și  Moon Jae-in vor vorbi la telefon înainte de se întâlni la Seul, peste o săptămână, în cadrul unui summit istoric.

Deschiderea liniei telefonice prezidențiale nu este singura acțiune menită să încălzească relațiile tensionate între Seul și Phenian. Este rezultatul unor lungi eforturi diplomatice, care au început să fie făcute vizibile pentru publicul larg mai ales în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă din Coreea de Sud de la începutul acestui an.

Echipele de negociatori au agreat și ca summitul să fie transmis în direct, începând cu momentul în care liderii celor două state îți vor strânge mâinile.

Este pentru a treia oară când președinții celor două Corei se vor vizita oficial de la încheierea războiului dintre nord și sud. Summitul de săptămâna viitoare precede o altă întrevedere istorică.

Președintele american și cel nord corean plănuiesc să se întâlnească în prima parte a lunii iunie. După amenințări repetate, reciproce, Donald Trump încearcă să-l convingă pe Kim Jong-un să-și reducă din ambițiile nucleare.

Un gest simbolic a fost deja făcut la Phenian. Ri Sol-ju, soția dictatorului nord corean nu mai este numită „tovarășă”, ci a primit statut de „Primă Doamnă”, fapt care o plasează pe același rang cu soțiile președinților sud-coreean și american.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS