Confidenţialitate

De Sfântul Nicolae, ambasadorul Klemm le va citi copiilor la Biblioteca Metropolitană

Ambasadorul american Hans Klemm le va citi pentru copii, vineri, de la ora 18 și 30 de minute, la filiala „Emil Gârleanu” a Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, din cartea „Bicicleta Fermecată”, scrisă de Mihaela Coşescu şi ilustrată de Andreea Chiorniţă.

Gazda evenimentului va fi Brandi Anderson Bates, fondatoarea Citim Împreună România, iar invitaţii speciali ai serii – ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, şi Maria Gheorghiu, preşedinta asociaţiei Ovidiu RO.

Toţi participanţii sunt invitaţi să poarte şosete cu modele de Crăciun.

Programul serii va fi completat de momente muzicale.

Pentru că aniversarea „Bicicletei fermecate” se conjugă cu ziua de Sfântul Nicolae, atmosfera va fi una de sărbătoare. La acest moment festiv, invitații vor asculta povestea Zamfirei, vor cânta și se vor bucura de timp de calitate și povești. Pasionații de muzică sunt rugați să își aducă instrumentele muzicale. Cadrul de sărbătoare va fi vizibil și în vestimentația participanților, care sunt invitați să poarte șosete cu modele de Crăciun.

Bicicleta fermecată este o carte despre vise, despre muncă, despre viața bunicilor și a străbunicilor noștri, despre puterea gesturilor mici. Este povestea unei fetițe de 4 ani care locuiește într-un sat îndepărtat din România și care într-o zi găsește o carte poștală cu o bicicletă. Din acel moment Zamfira visează să aibă o bicicletă cu care să călătorească și muncește din greu pentru a-și permite una.

Cartea funcționează ca un portal spre trecut, prezentându-le copiilor de azi o imagine cuprinzătoare a satului românesc, așa cum arăta el pe vremuri, cu detalii vizuale despre arhitectura caselor, așezarea lor în sat, portul și ocupațiile țăranilor. La o privire mai atentă, cartea înglobează însă și metafore și idei abstracte, care îi fac pe cititori să reflecteze. Zamfira îmbătrânește muncind pentru visul ei, căci banii pe care îi câștigă se risipesc mereu pe nevoile imediate, cele care nu suportă amânare. Pe de altă parte, în momentul când visul ei devine pe neașteptate realitate, Zamfira întinerește, redevenind copilul de odinioară.

Călătoriile Zamfirei pe bicicletă în țări îndepărtate, în univers sau în alte dimensiuni, îi îndeamnă pe cititori să își dea frâu liber imaginației și să își închipuie propriile aventuri pe o bicicletă miraculoasă, capabilă să-i ducă oriunde și-ar dori.

În cei doi ani de la publicare, cartea a bucurat numeroși copii, părinți și bunici. A stors multe lacrimi și a ajutat cititorii să compună propriile lor povești din călătoriile lor imaginare.

Biblioteca Metropolitană București este o rețea de biblioteci, aflată sub patronajul Primăriei Municipiului București publice, care facilitează accesul la informare și lectură, prin serviciul gratuit de împrumut la domiciliu.