Confidenţialitate

De Dragobete se lansează ”111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română”

Miercuri, 24 februarie, de Dragobete, editura Nemira lansează un volum care promite să aducă la un loc ”111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română”.

De la ora 19.00, la ceainăria Cărturești Verona din București, Nemira  lansează antologia ”111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română” în prezența coordonatorilor Marius Chivu şi Radu Vancu, urmând ca ulterior să pornim un maraton de lectură de poezie cu o mulțime de invitație speciali.

Printre autorii cuprinși în antologie  se află Ana Blandiana, M. Blecher, Mircea Cărtărescu, Dan Coman, Mihai Eminescu, Șerban Foarță, Gellu Naum, Tristan Tzara, Miruna Vlada, Emil Brumaru, Marin Sorescu, Dan Sociu sau Vasile Voiculescu.

Cel mai vechi poem datează din anul 1785, iar cel mai nou, de anul trecut, iar antologia reflectă o vastă selecție de la ”poeți clasici și contemporani, celebri și necunoscuți, genii și minori”, după cum anunță editura.

Pe parcursul zilei de miercuri, europafm.ro vă va oferi o selecție a acestor poezii, oră de oră, începând de la ora 14:00, pentru a intra mai bine în atmosfera de Dragobete cu versuri românești.

Dragobetele, sărbătoarea dragostei la români, îşi are rădăcinile în tradiţiile dace şi, în același timp, data de 24 februarie marchează simbolic începutul primăverii.

Dragobetele, fiul Dochiei, era zeul dragostei şi al bunei dispoziţii. I se mai spunea Cap de Primăvară sau Cap de Vară şi era identificat cu Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană, şi cu Eros, corespondentul acestuia în mitologia greacă.

Un alt nume al său era Năvalnicul, fiind perceput ca un fecior frumos şi iubăreţ nevoie mare, care le face pe tinerele fete să-şi piardă minţile.

O altă tradiţie spune că Dragobetele a fost transformat într-o buruiană numită Năvalnic, de Maica Precista, după ce nesăbuitul a îndrăznit să îi încurce şi ei cărările.