De ce se agravează psoriaziul iarna?

Iarna, infecțiile respiratorii sunt frecvente, iar acestea accentuează psoriazisul. Consultați medicul privind prevenția sau tratarea infecțiilor.

Psoriazisul este o boala dermatologica autoimuna, in care celulele pielii se multiplica foarte rapid. In mod normal, pielea se reinnoieste o data la 30 de zile. In psoriazis, celulele ajung la suprafata in doar 3 zile. Apar astfel pe piele placarde roșii si care prezinta mancarimi. Dupa ce ajung la suprafata, celulele mor și fiind foarte multe, zonele afectate se descuamează.
Psoriazisul se agravează în lunile de iarnă deoarece frigul si vantul, precum si aerul uscat din incaperi, favorizeaza deshidratarea pielii. Astfel, hidratarea acesteia este foarte importantă. Utilizati din abundenta emoliente.
Cand intrăm din frig în casă o baie fierbinte pare a fi o idee bună pentru a ne încălzi și a ne relaxa. Acest lucru nu este indicat însă persoanelor cu psoriazis, deoarece accentueaza mancarimea. Specialistii recomamda ca dusurile sa fie scurte si cu apa calduta.
Evitați îngrăşarea şi alcoolul. Există studii care au arătat că persoanele cu greutate normala sau cele care slabesc tin sub control mai bine aceasta boala, iar un consum mare de alcool, in mod frecvent, antreneaza tulburari de nutritie, care inrautatesc psoriazisul.
Iarna, infecțiile respiratorii sunt frecvente, iar acestea accentuează psoriazisul. Consultați medicul privind prevenția sau tratarea infecțiilor.
Radiațiile ultraviolete încetinesc creşterea celulelor pieleii, astfel fototerapia este benefică pacienţilor cu psoriazis.
Pentru că stresul joacă un rol important în agravarea psoriazisului, persoanele cu psoriazis sunt sfătuite sa practice exercitii fizice, sa manance sanatos si sa incerce sa controleze factorii de stres.