De ce ne doare spatele?

ATENŢIE: Durerea de spate severă apărută în urma unui traumatism sau o cădere trebuie examinată de către un specialist.

Pentru a stabili mai ușor cauza durerilor de spate, medicul are nevoie de informații privind intensitatea durerii, când și cum a apărut aceasta, dacă ați făcut efort fizic intens sau dacă ați ridicat greutăți mari și cât de limitată este mobilitatea.

Dar durerile de spate nu sunt întotdeauna cauzate de boli.

În primul rând trebuie să ne asigurăm ca salteaua patului pe care dormim asigură spatelui suportul de care are nevoie.

Geanta de umăr este atât un obiect util, cât și un accesoriu de vestimentație. Purtarea unei genţi mari şi grele pe un umăr afectează coloana vertebrală. Geanta nu ar trebui să cântărească mai mult de 10% din greutatea corpului.

Şi persoanele care poartă pantofi cu toc trebuie să fie atente. Tocurile prea înalte pot forţa arcuirea spatelui, exercitându-se o presiunea foarte mare asupra articulațiilor. Nu sunt recomandați, însă, nici pantofii fără niciun pic de toc.

Starea de spirit ne poate da nu numai dureri de cap, dar și dureri de spate. Emoţiile şi tensiunea musculară pot influenţa intensitatea durerii. Totodată, stresul poate afecta muşchii gâtului.

Acordați atenție și posturii de la birou, din fața computerului.

Nu în ultimul rând, obezitatea suprasolicită coloana vertebrală, iar durerile lombare nu vor întârzia să apară.

Durerile care apar în urma întinderilor musculare trec de regulă de la sine. Băile cu apă caldă ajută la relaxarea musculaturii. Durerea joasă de spate poate fi corelată și cu afectarea rinichilor, organe interne aflate în zona lombară.