DacFest 2016: Întoarcerea dacilor – VIDEO

Săbiile lovesc cu furie. Scuturile se izbesc cu putere. Săgeţiile şuieră prin aer. Nu e un film istoric. Sunt dacii şi romanii de la Terra Dacica Aeterna, pe care îi puteți vedea la Măgura Uroiului, între 16 și 18 septembrie.

Terra Dacica Aeterna este un grup de reenactment antic.

Membrii asociației se îmbracă în daci şi romani şi recrează diverse momente din viaţa strămoşilor noştri. Dacii şi romanii de la Terra Dacica Aeterna îşi fac singuri armele, hainele sau podoboabele pe care le poarte și toate obiectele se fac cu materiale şi tehnici pe care le cunoşteau şi strămoşii noştri. De exemplu, fierul din care sunt făcute săbiile se bate pe nicovală şi se încinge cu ajutorul foalelor din piele.

Cei de la Terra Dacia Aeterna mai au ateliere de pielărie, olărit, ţesătorie sau de prelucrare a lemnului. Mai există un și atelier, absolut delicios: cel de gastronomie antică.

Romanii ne-au lăsat sute de reţete din vremurile lor, iar publicul e invitat să le guste. De pildă, la banchete, romanii se înfruptau dintr-o cremă de brânză picantă, servită pe turte din făină de secară.

O bună parte dintre membrii asociaţiei sunt istorici sau arheologi. Mai sunt şi artiştii plastici, care recrează obiectele găsite de primii. În rest, dacii şi romanii din asociaţie au în viața de zi cu zi meserii cât se poate de diverse. Sunt ingineri, mecanici, programatori sau şoferi de autobuz. Însă cât ţin diversele festivaluri, intră în pielea personajelor pe care le interpretează.

Centurionul roman este Caius Iulius Certus, ofiţer al legiunii a V-a Macedonica, personaj care chiar a luptat în războaile daco-romane. De partea cealaltă, îl avem pe Zyraxes, căpetenie a geților din Dobrogea, în secolul 1 înainte de Hristos. Dar mai sunt și alții. Și pe durata festivalurilor festivalurilor, îi veți auzi adresându-se unul altuia cu Oroles, Marcius Turbo, Dapix, Titus Avitius, și multe asemenea.

Spectacolele Terra Dacica sunt lecții de istorie vie. Cel mai reușit eveniment de acest fel este DacFest, care între timp, a ajuns la a șaptea ediție.

Cea din din acest an are loc între 16 și 18 septembrie la Măgura Uroiului. Locul se află la 3 kilometri de Simeria, județul Hunedoara, în dreptul autostrăzii A1.

Informaţii suplimentare sunt disponibile pe pagina de Facebook Festivalul DacFest

IMAGINI: Terra Dacica Aeterna

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS