Dacă lipsa banilor ne dă bătăi de cap, ei bine, aflați că se poate trăi și fără ei

A demonstrat-o femeie din Germania, care trăiește de 16 ani fără niciun ban.

La început, a fost un simplu experiment, care urma să țină numai un an. Treptat, însă, nemțoaica de 69 de ani, fostă profesoară și psiholog și-a dat seama că noul stil de viață e tot ce își dorea.

Povestea ei a devenit, acum, subiectul unui film documentar.

Heidemarie Schwermer are 69 de ani. Pe ultimii 16 și i-a trăit fără să cheltuiască un bănuț.

Fostă profesoară și psiholog, ea și-a deschis în Dortmund un magazin bazat pe troc: oamenii se aprovizionează de aici, făcând pur și simplu schimburi de bunuri. Treptat, femeia a renunțat la slujbă și mai târziu, la casa în care locuia cu chirie.

‘Banii ne distrag atenția de la ce este important. Modul în care funcționează lucrurile astăzi e pur și simplu nefiresc – explică Heidemarie. Ea trăiește acum ca un nomad. În schimbul hranei și al unui loc de dormit face curățenie, grădinărit sau ședinte de terapie.

Fac asta pentru că sunt convinsă că lucrurile n-ar trebui să meargă ca acum. Trebuie să muncești tot timpul, iar unii nu se aleg cu nimic – spune femeia, care a scris deja 3 cărți despre experiența sa.

Banii obținuți i-a donat oamenilor străzii și fundațiilor de caritate. Recunoaște însă că nu e ușor să trăiești așa, dar a câștigat liniște și libertate. Mai are acum o singură dorință: să-i facă pe cât mai mulți oameni să i se alăture.